فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 5 (بهار 1391)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 5 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد اسدی گرمارودی صفحه 7
    یکی از موضوعات مهم در اعتقاد دینی، موضوع مهدویت و مساله ظهور امام عصر می باشد. تمامی ادیان الهی بدان معتقد بوده و همگی در انتظار منجی آخرالزمان می باشند. در اسلام نیز توجه خاصی بدان مبذول شده و آیات و روایات فراوانی به این امر اختصاص یافته است. اما سوال اصلی و رسالت این مقاله این است که چرا آن حضرت غائب شده اند؟ و آیا در دوران غیبت آن حضرت، ما معتقدین و پیروان منجی مسئولیت و رسالتی در تحقق ظهور داریم یا خیر؟ در این امر نظریه ها مختلف است. برخی از دیدگاه ها به گونه ای مطرح شده که هر نوع تکلیف و وظیفه را از ما سلب می نماید. ولی دیدگاه درست این گونه نیست. این مقاله می کوشد تا با توجه به آیات و روایات و دلایل عقلی به بررسی این موضوع بپردازد و علت اصلی غیبت منجی بشریت که عدم آمادگی انسانهاست را به اثبات برساند، و آنگاه رسالت ما در آماده شدن و آماده ساختن و زمینه سازی ظهور آن مصلح کل را مشخص نماید.
    کلیدواژگان: غیبت، آمادگی مردم، تعامل امام و امت، خمول فطرت، مدینه فاضله
  • افضل بلوکی، محمدعلی مصلح نژاد صفحه 33
    در این مقاله تلاش شده است پاره ای از مسائل اعتقادی و فرا اخلاقی، به عنوان مبانی حل تزاحم های اخلاقی، تبیین گردد. در این راستا، مساله حسن و قبح، اطلاق و نسبیت و برخی از قواعد اصولی، تحت عنوان قواعد حاکمه و کنترل کننده، و با بهره گیری از دیدگاه های دانشمندان علم کلام و علم اصول که با استناد به آیات و روایات این نتیجه به دست آمده که در قواعد اخلاقی، تزاحم به معنای واقعی کلمه وجود ندارد و نمود تزاحم تنها در هنگام مواجهه و عمل به پاره ای از افعال اخلاقی است که به گونه ای خود نمایی می کند.
    همچنین، به ذکر و تبیین نمونه هایی از آیات قرآن کریم که روشنگر اولویت ها و خطوط کلی رفع تزاحم ها می باشد، پرداخته و نحوه اولویت پاره ای از افعال و قواعد را نسبت به بعضی دیگر از آنها، با توجه به دیدگاه برخی دانشمندان، با عنوان ترتیب مصالح ذکر نموده و در پایان نتیجه این که چون تکلیف بما لایطاق عقلا قبیح است و مکلف نمودن انسان به چند فعل در زمان واحد مصداق تکلیف بما لایطاق است، لذا انسان در هر زمانی ملکف به انجام یک فعل است و باید فعلی را انتخاب کند که موجبات تقرب الاهی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: تزاحم، اولویت، قواعد حاکمه، اضطرار، تقرب
  • مریم پورافخم، مهرداد عباسی صفحه 59
    توشیهیکو ایزوتسو، اسلام شناس معروف ژاپنی، در دو اثر ارزنده و مشهورش یعنیخدا و انسان در قرآن و مفاهیم اخلاقی دینی در قرآن مجید، دانش معناشناسی را مبنای کار خود قرار داد و پیشرفتی عمده در حوزه مطالعات قرآنی و به ویژه معناشناسی واژه ها و مفاهیم قرآن پدید آورد.
    ایزوتسو در کتاب مفاهیم اخلاقی دینی در قرآن مجید با به کارگیری روش معناشناسی هم زمانی سوسور، روابط معنایی مفاهیم عمده قرآن را به شیوه ای روشمند یعنی بر اساس معیارهای علمی قابل قبولی همچون روابط هم نشینی، جانشینی، تضاد، ترادف و... بافت کلام، مشتقات واژه در قرآن، وجوه معانی هر مشتق در کاربرد قرآنی و... از قرآن استخراج کرده و به تجزیه و تحلیل برخی از مهمترین مفاهیم اخلاقی قرآن بویژه مفهوم ایمان پرداخته است. در مقاله حاضر، ابتدا مبانی ایزوتسو در فهم مفاهیم اخلاقی قرآن شناسانده شده و در ادامه تعریف مفاهیم اخلاقی قرآن و نیز دوگانگی بنیادی نظام اخلاقی قرآن از نگاه ایزوتسو، تعریف معناشناسی هم زمانی و روش های ایزوتسو در فهم مفاهیم اخلاقی قرآن تبیین شده است. سرانجام، برای عرضه روشن تر روش ایزوتسو تحلیل او از واژه ایمان به عنوان نمونه بررسی شده است.
    کلیدواژگان: توشیهیکو ایزوتسو، مفاهیم اخلاقی، دینی در قرآن مجید، معناشناسی هم زمانی، ایمان
  • حمزه حاجی، مهدی مهریزان صفحه 93
    صفات و ویژگی های قرآن کریم، همواره محل اندیشه ورزی میان مفسران و متکلمان اسلامی بوده است. این مقوله در تفاسیر قرآن در سطح وسیعی، ذیل آیات مربوط به قرآن، نظر مفسران با گرایش های مختلف تفسیری را به خود جلب کرده است. یکی از این ویژگی ها، قلمروی جامعیت قرآن است که جزو باورهای بنیادین مسلمانان قرار دارد و همواره، بالاخص در دوره معاصر مورد توجه مفسران و قرآن پژوهان بوده است. تعیین قلمروی جامعیت قرآن بدان جهت حائز اهمیت است که از مبانی مهم فهم وتفسیر قرآن به شمار می آید و قبول یا انکار هر قلمرویی در فهم و تفسیر قرآن تاثیرگذار است.
    در این مقاله سعی بر آن است که نخست، دیدگاه های اندیشمندان اسلامی و مفسران قرآن با گرایش های مختلف تفسیری در خصوص قلمروی جامعیت قرآن، مورد بررسی قرار گیرد و سپس ضمن ارائه دیدگاه برگزیده در این زمینه، به کیفیت بیانگری قرآن پرداخته شود.
    کلیدواژگان: جامعیت قرآن، قلمروی جامعیت قرآن، بیان امور دین و دنیا، کیفیت بیانگری قرآن، دیدگاه مفسران
  • حسین حبیبی تبار، محمد محسن مروجی طبسی صفحه 127
    بارگاه رضوی از سده سوم هجری قمری تاکنون، کانون توجه امت اسلامی اعم از شیعه وسنی بوده است، به ویژه علمای اهل سنت وپیروان آنان، پیوسته جهت عرض ارادت وطلب حاجت وشفای امراض به زیارت آن حضرت شتافته وبه آن پیشوا توسل می جستند. این در حالی است که با بیان تفکرات و فتاوای ابن تیمیه و پیروانش چون محمد بن عبدالوهاب، زیارت قبور انبیا وصالحین و توسل به آنان حرام وشرک دانسته شده وزیارت کنندگان ومتوسلین به آنان را قبریون وحجریون نامیدند وبا جلوه دادن زیارت وتوسل از اختصاصات شیعه، وادعای فقدان چنین اعتقادی در میان اهل سنتویا وجود چنین اعتقادی در عوام اهل سنت ونه علما، سعی در ایجاد دوگانگی اعتقادی و رفتاری میان شیعه وسنی دارند. پژوهش حاضر در صدد تبیین فضیلت زیارت امام رضا در منابع اهل سنت و تبیین گزارش ها ونصوص تاریخی، بر سیره مستمره علمای اهل سنت وپیروان آنان و نیز نقد تفکرات وباورهای وهابیت در مساله زیارت وتوسل، بر اساس منابع معتبر و درجه اول اهل سنت است که نتیجه آن اتحاد بیش از پیش مسلمین خواهد شد.
    کلیدواژگان: امام رضا، اهل سنت، زیارت، توسل، تکفیر، وهابیت
  • محمد کاظم عمادزاده، مسعود راعی، روح الله روح الهی صفحه 155
    مسئله ی حسن و قبح، دارای پیشینه ی بسیار کهن است. یونانیان باستان حسن و قبح عقلی را پایه و اساس ارزش های اخلاقی به شمار آورده اند. برخی از متکلمان اسلامی نیز حسن و قبح عقلی را زیر بنای مسائل کلامی شمرده اند. فقها این بحث را در اصول فقه مطرح کرده و حتی برخی آن را از مبادی احکام می دانند. دربحث عدل الهی، نیز مسئله ی «حسن و قبح ذاتی افعال» مورد پژوهش است. متکلمان دراین بحث دو گروه شده اند. گروه اول طرفدار جبر و اضطرار که به فرقه ی اشاعره شهرت یافته اند و گروه دوم طرفدار عقل و اختیار که در راس طرفداران این گروه فرقه معتزله و فرقه شیعه قرار دارند که به عدلیه شهرت یافتند. در کنار این دو فرقه باید از فرقه سومی به نام ماتریدیه نام برد. که این فرقه نیز درحسن وقبح بااین گروه هم عقیده اند. در معنا شناختی حسن وقبح،گاه به معنای موافقت و مخالفت با مقصود (عرض) و مصلحت وگاه صفت کمال و نقص،بکاررفته وگاه بر کاری که در دنیا موجب مذمت قرار گیرد و در آخرت موجب عقاب شود، قبح و برکاری که در دنیا مورد تشویق و مدح و در آخرت موجب ثواب شود، حسن اطلاق می شود.فرضیه ی تحقیق این است که اولاحسن وقبح،عقلی است ثانیا درصورت اثبات عقلی بودن حسن وقبح، ثمرات مهم ونوینی ازپذیرش این نظریه به وجود می آید،که در این مقاله بدان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: حسن و قبح عقلی، حسن و قبح نقلی(شرعی)، شیعه، معتزله، ماتریدیه، عدلیه
  • محمدرضا قرایی صفحه 175
    بحث ظهور و اصلاح جامعه بشری از نابسامانی ها که از اعتقادات مشترک بین جوامع و ادیان مختلف می باشد، ارتباطی تنگاتنگ با منجی عالم بشریت دارد و عموم مکاتب و آئین هایی که به این بحث پرداخته اند، پیرامون شخصیت منجی نیز اظهار نظر نموده اند.
    علمای مسلمان از جمله مفسران، اعم از شیعه و سنی نیز درباره شخصیت منجی به بحث پرداخته و درباره موضوعاتی همچون اینکه «آیا زاده شده یا نه، از کدامین تبار است، ویژگی های ظاهری و معنوی او چیست، مقام و منزلت و شباهتش به انبیاء کدام است؟» روایاتی را آورده و گاه نظریات خود را نیز بیان کرده اند.از جمله جذابیتهای این نوشتار اینکه آراء متفاوت نقل شده در منابع اسلامی در این خصوص و وجوه تشابه و تفارق آنها را می توان از مصادیق مباحث تقریب بین مذاهب اسلامی برشمرد، بویژه از آن جهت که علی رغم بررسی این موضوع به روش نقلی در منابع تفسیری، عمدتا از جنس مباحث کلامی بشمار می رود.
    کلیدواژگان: منجی، مفسران، شیعه، سنی، روایات، ظهور
|
  • Mohammad Asadi Garmaroudi Page 7
    Mahdaviat and the issue of the last Savior’s emergence are very important in religious beliefs. All divine religions believe in and wait for the last Savior of the world. In Islam, there is a special consideration regarding this topic and a lot of verses and narrations are allocated to it. However, the main questions of this paper are why he has been absent and whether we, as his believers and followers, have any responsibilities due to the promotion of his emergence. There are different ideas. Some of the views disclaim any responsibilities, but such is not the correct approach. This paper attempts to examine the verses, narrations, and logical reasons to prove that the main reason of his absence is the lack of people’s readiness. Then, it specifies our duties to promote our readiness and the emergence of the Reformer.
    Keywords: Absence, People's Readiness, the Interaction between Imam, the Community, the Weakness of Nature, Utopia
  • Afzal Bolouki, Mohammad Ali Moslehnezhad Page 33
    In this paper, there is an attempt to explain some ethical and extra-ethical issues as the basis for resolving ethical disagreements. In this regard, the issues of good and bad, applied and relativity, and some of the basic rules as governing and controlling laws are discussed by using the views of scholars in theology and methodology. By referring to the verses and narrations, the obtained result is that literally there is no disagreement in the ethical rules and it may happen when there is the practice of some ethical actions. This study also mentions some examples of verses in the Quran which clarify the priorities and the general rules regarding the elimination of disagreements. And according to some scholars’ viewpoints, the priority of some rules and actions are explained. Finally, since the unendurable duty is logically wrong, forcing the man to perform some actions at one time is an example of unendurable task. So man is only obliged to perform an act which promotes his closeness to God.
    Keywords: Disagreement, Priority, Governing rules, Force, Closeness to God
  • Maryam Pour Afkham, Mehrdad Abbasi Page 59
    Toshihiko Izutsu, the popular Japanese scholar of Islam, has based his work on semantic knowledge in his two valuable and famous books: God and Man in the Quran, and The Moral and Religious Concepts in the Quran. He has made a major breakthrough in the field of Quranic studies specifically the semantics of words and concepts in the Quran. In his book, The Moral and Religious Concepts in the Quran, Izutsu has extracted semantic relations of the major concepts of the Quran in a methodical manner using Saussure’s concurrency semantics. It is based on the acceptable scientific criteria such as, equivalence, substitution, antonymy, synonymy, morphology, derivations of words, and the meaning of each derivation in the Quran. He has further analyzed some of the most important moral concepts, particularly the concept of faith. In this paper, first, the principles of Izutsu in understanding of moral concepts in the Quran are identified. Then, the definitions of moral concepts and the fundamental dichotomy of morality in the Quran from Izutsu’s point of view are presented. Next, the definition of concurrency semantics and Izutsu’s methods of understanding moral concepts are explained. Finally, for the clarity of his method, his analysis of the word, faith is discussed as an example.
    Keywords: Toshihiko Izutsu, Moral, Religious Concepts in the Quran, Concurrency Semantics, Faith
  • Hamzeh Haji, Mahdi Marizan Page 93
    The features of Quran have always been the issue among commentators and Islamic theologians. This topic has attracted different commentators with various interpretations which are under verses. One of these features is the comprehensiveness of The Quran which is one of the fundamental beliefs of Muslims and it has particularly been considered by commentators and the contemporary scholars of the Quran. The identification of the comprehensiveness of the Quran is very important since it is one of the basic elements in understanding of the Quran and its acceptance or denial affects Quran’s interpretation. This paper first investigates the views of Islamic scholars and commentators about the scope of Quran’s comprehensiveness, and then presents the best viewpoint in this regard and discussed the quality of Quran’s expressiveness.
    Keywords: The Scope of Quran's Comprehensiveness, Comprehensiveness of the Quran, Expression of Religion, the World Affairs, Expressiveness Quality of the Quran, The Commentator's View
  • Hossein Habibi Tabar, Mohammad Mohsen Moraveji Tabasi Page 127
    Razavi shrine has been the focus of attention since the third century AH for the Islamic community, both Sunni and Shiite, especially the Sunni scholars and their followers who seek continuous devotion and pilgrimage to the holy Imam for their wishes and the healing of their diseases. While holding the thoughts and legal decisions of Ibn Taymiyyeh and his followers as Mohammad Ibn Abdul Wahhab, visiting the graves of prophets and resorting to them is unlawful and forbidden and pilgrims to their graves are called Hajari (Stone lovers). By assigning the pilgrimage to Shiite and such a claim of lack of this faith among Sunnis or not among Sunni clerics, they try to create a dichotomy of faith and act or behavior between Sunni and Shiite. The aim of the present study is to explain the virtue of Imam Reza’s pilgrimage in Sunni sources, reports, and historical texts, and to discuss the common behavior of Sunni clerics and their followers, and critical analysis of the beliefs of Wahhabism about pilgrimage according to credible and primary sources of Sunni which all will result in Muslims unity more than ever.
    Keywords: Imam Reza, Sunni, Pilgrimage, Resort, Excommunication, Wahhabism
  • Mohammad Kazem Emadzadeh, Masoud Raei, Rohollah Rohollahi Page 155
    The background of Good and Evil is a very old issue. The ancient Greeks considered the rational Good and Evil as the basis of moral values. Some Islamic theologians also considered these two as the underpinning of theological issues. Scholars have raised this issue in the assets of jurisprudence and even some believe it as the fundamental rules and principles. In the discussion of divine justice, the issue of research is the intrinsic goodness and ugliness of actions. Speakers in this debate are two groups. The first group of pro-inertia and urgency is known as Asharites. The second group of pro-reason and authority whose followers are headed by Mutazilites and Shiite are known as Judicials. Beside these two sects, there is the third one named Matoridyeh. The three sects have the same belief about Good and Evil. In the semantics of Good and Evil, they sometimes mean agreement and disagreement with the objectives and expediency, and sometimes as attributes of perfection and defect, and sometimes as Evil if they refer to something which is blamed in the world and is punished in the hereafter and as Good if they refer to something that is praised and encouraged in the world and is rewarded in the hereafter. The hypotheses of this study are, first the Good and Evil are rational, and second, if there is support of Good and Evil as being rational, the acceptance of this theory will have important and novel effects which are addressed in this paper.
  • Mohammad Reza Gharaei Page 175
    The discussion about the emergence and improvement of human society from turmoil, which is the belief shared between communities and religions, is closely linked to the issue of the Savior of humanity. Most of the schools and rituals have commented on the character of the Savior. Muslim scholars, including both Sunni and Shiite interpreters, have also discussed about it and expressed their views and sometimes brought some accounts about such issues as” Whether born or not, What his origin is, What his characteristics and spiritual features are, What his status and similarity to prophets is.” Among the attractions in this article are different opinions in Islamic sources which are quoted in this regard and their similarities and differences are examples of proximity of Islamic schools of thought. In spite of the traditional method of interpretation, they are mainly considered as theological discussions.
    Keywords: The Savior, Interpreters, Shiite, Sunni, Narrations, Emergence